Havenwereld - Verken. Ontdek. Beleef.

Knap ontwerp Havenwereld combineert erfgoed en innovatie

De provincieraad gaf vandaag groen licht voor de bouw van een innovatief havenbelevingscentrum, Havenwereld, op de Droogdokkensite in Antwerpen. Architectenbureau Atelier Kempe Thill BV tekende het ontwerp uit. Havenwereld, een initiatief van de provincie Antwerpen en Port of Antwerp-Bruges, zal haar deuren openen voor het publiek in het voorjaar van 2026, met een interactief havenbelevingsparcours, games en doe-opdrachten. Die dompelen bezoekers onder in de boeiende wereld van de haven en maken jongeren warm voor een carrière in de sector.

Droogdokkensite

Het indrukwekkende gebouw, ontworpen door Atelier Kempe Thill, zal circa 1.500 m² aan ruimte bieden voor beleving en kennis. Door de combinatie van restauratie en nieuwbouw wordt het ruwe, industriële karakter van de Droogdokkensite behouden. Het belevingscentrum omvat educatieve ruimtes, een inkomhal, workshopruimtes, een horecagelegenheid en administratieve en technische ondersteunende lokalen.

Jelmer Buurma, architect Atelier Kempe Thill: “Havenwereld wordt gerealiseerd op een prominente locatie op de grens van stad en haven. Het ontwerp sluit aan bij de monumentale industriële schaal en uitstraling van de site. De realisatie van het project vraagt om een zorgvuldige omgang met het bestaande patrimonium op de Droogdokkensite.”

Knap ontwerp Havenwereld combineert erfgoed en innovatie
Render exterieur – © Atelier Kempe Thill

Combinatie van oud en nieuw

De voorgestelde bouwplannen omvatten de sloop van de bestaande kantoorgebouwen, gevolgd door een nieuwbouw op de vrijgekomen ruimte. Die bestaat uit de ruwbouw, afwerking en technische installaties. Het project zal twee bestaande panden integreren, waarbij de voormalige dienstwoningen en de propellerwerkplaats op de Droogdokkensite een grondige renovatie krijgen. De huidige planning voorziet in de start van de afbraakwerken in de tweede jaarhelft van 2024, met een opening voor het publiek in 2026.

Render interieur Havenwereld
Ontwerp interieur – © Atelier Kempe Thill
Render interieur Havenwereld
Ontwerp interieur – © Atelier Kempe Thill

Beleving, educatie en recreatie

Havenwereld integreert de educatieve activiteiten van het provinciaal Havencentrum en de publieksgerichte activiteiten van Portopolis van Port of Antwerp-Bruges. Naast jongeren en scholenzijn gezinnen, toeristen en groepen welkom om de diverse aspecten van de haven, zoals de industrie, logistiek, maritieme sector, energietransitie en innovatie, te verkennen. De beleving van Havenwereld is in volle ontwikkeling waarbij focusgroepen met havenexperten, het onderwijs en jongeren dit mee vorm geven.

Aannemer gezocht

De aanbesteding voor de bouw van Havenwereld wordt nu officieel gestart. Het gedetailleerde ontwerp en verdere informatie zijn digitaal beschikbaar voor alle geïnteresseerde partijen, via het officieel kanaal voor aannemers E-procurement. 

Contactpersonen

Havenwereld verbindt mensen en de haven

Ontdek, verken en beleef onze haven. Havenwereld gidst bezoekers en scholen op een interactieve manier door de haven van vandaag en morgen. Vanuit echte en verrassende verhalen leer je meer over de rol van onze haven in maatschappij, economie, omgeving en in het dagelijkse leven. De haven en mensen verbinden, dat is onze ambitie.

Beleidsverantwoordelijken

Luk Lemmens, N-VA, gedeputeerde bevoegd voor Havenwereld
Perscontact Faye Van Impe
M 0486 604 602
faye.vanimpe@provincieantwerpen.be

Annick De Ridder, N-VA, schepen bevoegd voor de haven
Perscontact Joost Houtman
M 0486 47 50 56
Joost.houtman@antwerpen.be